- januari 4, 2011
- Categorie: Persberichten van Value8
Uitgesproken op maandagavond 3 januari 2011
door drs. P.P.F. de Vries, CEO van Value8 NV
Dames en heren,
Welkom bij de derde nieuwjaarsbijeenkomst van Value8.
U allen weet dat we pas 2 jaar en een kwartaal bezig zijn. En u weet waarschijnlijk ook hoe het met ons gaat: Value8 bruist van groei en energie.
Dat is vooral te danken aan het enthousiaste team van medewerkers, waarmee we de zaken doen. Intelligente, jonge mensen die enthousiast werken aan vaak bijzondere dossiers. Bij Value8 halen we voor bijzondere en moeilijke opdrachten onze neus niet op. Qua team staan we er met dertien professionals veel sterker voor dan een jaar geleden. En dat doet veel goeds verwachten.
Misschien goed om u nog even te herinneren aan onze situatie een jaar geleden. Eind december 2009 konden we de investering in Ceradis (milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen) aankondigen en verwelkomden we de gerenommeerde smallcap beleggers van Delta Lloyd als aandeelhouder van Value8.
Dat goede nieuws zorgde voor een sterke stijging van de beurskoers waarbij we – Value8 is daarin de enige – een waarschuwing lieten uitgaan over de te sterk stijgende beurskoers. Value8 is daarmee intellectueel eigenaar van een nieuwe term: ‘koerswaarschuwing’. Na het goede 2009 waarin we tegen de verwachting in al winst maakten, kregen we ook nog eens een prijs. Value8 ontving een award voor de sterkst stijgende lokaal genoteerde onderneming van 2009: +329 procent. Daarmee waren we ook in het totaalklassement de nummer één.
We hebben die prijs ingetogen in ontvangst genomen: tussen prijswinnaars als Randstad (beste AEX), ASMI (beste AMX) en Brunel (beste AscX) past namelijk alleen maar bescheidenheid. Dat zijn bedrijven met een indrukwekkend trackrecord en een – vaak internationaal – sterke marktpositie. En al is Value8 ambitieus, we blijven relatief klein. Op het moment dat we de prijs aannamen wisten we dat het welhaast onmogelijk zou zijn om in 2010 weer bij de besten te behoren.
En dus deden we wat sporters ook doen: focussen op de sport en niet in eerste instantie op het resultaat. Als je beter gaat voetballen, komen de resultaten vanzelf. Ook als je weet dat je een jaar niet in de prijzen zult vallen. Onze aankondiging dat we in 2010 niet tot de besten zouden behoren is uitgekomen. De koers van ons aandeel is in 2010 met 7,05 procent gestegen tot 23,98 euro. Daarmee hebben we het net iets beter gedaan dan de AEX (5,74 procent) maar als we het dividend op AEX-fondsen meerekenen, doet Value8 het een fractie slechter. Die 7 procent rendement vinden wij natuurlijk te laag als vergoeding voor het verstrekken van risicodragend kapitaal. Eén troost: het is meer dan de troosteloze vergoeding op het spreekwoordelijke spaarbankboekje.
Achter die lichte koersstijging schuilt veel dynamiek. Op het gebied van noteringen hebben we mooie stappen gemaakt. We hebben in 2010 gesproken met diverse kandidaten die via EDCC een reverse listing wilden realiseren. Dat bood de luxe om te kiezen voor het beste plan. Vlak voor jaareinde konden die gesprekken worden afgerond en hebben we uitzendgroep AamigoO via EDCC naar de beurs gebracht. We zijn zeer tevreden met het 17 procentsbelang in een groeiende uitzendgroep met 120 miljoen euro omzet en een operationele nettowinst van 2 miljoen euro.
Verder verwierven we een controlerend belang in de failliete vennootschap Dico International. Na ongelooflijk veel werk en een goede samenwerking met de curator is het gelukt om Dico International uit faillissement te halen. We streven ernaar de beursnotering van Dico te behouden. Dat zou een unicum zijn in de Nederlandse beursgeschiedenis. Maar dit traject ging niet over rozen. Het aantal hordes was tenminste tweemaal zo groot als verwacht, het prijskaartje kwam hoger uit en we hadden nogal last van stakeholders van het oude Dico die hun frustratie over het faillissement op ons richtten. Maar we hebben het overleefd. Hopelijk komt ook Dico beschikbaar voor een reverse listing.
Dan de investeringen. Na Ceradis – geeffectueerd in januari 2010 – kwamen bijzondere investeringen in Alanheri (dierenvoeding, een turn around kandidaat), het inmiddels weer afgestoten belang in Naseba (eventorganisator in het Midden Oosten) en de investeringen in Buhrs en Fornix.
Hoewel het focusgebied van Value8 ligt op groeiende industrieën als healthcare, internet, duurzame energie en leasure, hebben we bewust de deur opengehouden voor special situations. De deelname in het gerenommeerde Zaanse technologiebedrijf Buhrs is zo’n special situation. Buhrs raakte medio 2010 in problemen door de economische crisis en een te hoge schuldenlast. Wij namen een belang in het nieuwe schuldenvrije Buhrs (50%) dat onder leiding van interim manager Kim Ying Lee weer wordt herbouwd. Met als basis een uitstekend product (de BMW onder de mailingsystemen), een enorme installed base en zeer gemotiveerde medewerkers met een Buhrs-hart, is er een succesvolle herstart gerealiseerd. Value8 is trots aandeelhouder te zijn in Buhrs. Sinds medio oktober – is Buhrs volledig eigendom van Value8.
Het belang in Fornix BiosSciences sluit inhoudelijk (healthcare) beter aan bij de focusgebieden van Value8, maar daarbij speelt tevens een rol dat Fornix een nieuwe kandidaat is voor een reverse listing.
Op de weg naar voren zou je bijna de huidige belangen vergeten. Maar dat doen we niet. Zeer verheugd zijn we voor SutureAid dat CE goedkeuring verkreeg voor de door het bedrijf ontwikkelde en gepatenteerde hechttechniek. De verkoop kan nu beginnen. Met het product SutureAid AT kan de chirurg sneller en efficiënter hechten, is de schade aan het weefsel (patiënt) kleiner en worden prikaccidenten (denk aan HIV besmetting) voorkomen. Nu begint het zendingswerk om chirurgen te overtuigen om na 10 of 20 jaar op een andere hechttechniek over te schakelen.
GFO, educatieve games, heeft ook met een zekere starheid van de markt te maken, waar budgetten vooral op traditionele leermiddelen zijn gericht. Het is echter evident dat de educatieve games een steeds belangrijke rol gaan spelen in het onderwijs. Budgetten zullen – weliswaar geleidelijk – die kant op stromen.
En dan Ceradis, dat onder leiding van Wim van der Krieken het productenpallet uitbreidt en succesvolle nieuwe vindingen heeft gedaan. 2011 en 2012 staan nog in het teken van het verkrijgen van registratie, maar er worden ook al diverse belangrijke allianties en contracten gesloten. Ceradis blijft met milieuvriendelijke gewasbeschermingsproducten een parel in onze portefeuille.
Eind 2011 zal de portefeuille ongetwijfeld nieuwe namen bevatten. Hopelijk net als de bestaande portefeuille zullen dit aantrekkelijke bedrijven zijn met slimme, flexibele en doortastende managers die zich niet neerleggen bij een wat mat algemeen economisch klimaat. De beste manager is diegene die het best weet in te spelen op veranderende omstandigheden. Dan biedt een crisis juist extra kansen. En we geloven onverminderd in de beurs, waar bedrijven – ook smallcaps! – risicodragend vermogen kunnen aantrekken om hun groei te financieren. Wij blijven ernaar streven om meer bedrijven naar de beurs te brengen.
Dit jaar geen koerswaarschuwing. Integendeel. Onze market cap van 22 miljoen euro past bij onze huidige vorm, maar niet bij onze ambities. Onze corporate finance activiteit moet onder normale omstandigheden 1 miljoen euro of meer per jaar kunnen verdienen. Dat vertegenwoordigt ook waarde. En dan hebben we het nog niet over de potentie van de portefeuille gehad!
Wat voor waarschuwing dan wel? Welnu, zo optimistisch als we zijn, we blijven realist. Bij investeren – noem het participeren of private equity – is risico een onlosmakelijk onderdeel van het vak. Er zullen bedrijven zijn die succesvol zijn, maar ook die het uiteindelijk niet redden. Wijzelf schrikken daar niet van, maar ook de buitenwereld moet niet denken dat alles wat we aanraken in edelmetaal verandert. Wie geen risico wil lopen, moet in staatsobligaties beleggen, stelden we vroeger. Na 2010 kan zelfs die tegeltjeswijsheid de prullenbak in. Maar – om bij de voetbalvergelijking te blijven – als je voetbalt moet je tegengoals incalculeren. En de uiteindelijke prestatie is afhankelijk van het saldo. Wie met 5-2 wint, incasseert twee tegengoals. Wij prefereren die uitslag boven een bloedeloze nul-nul.
Afsluitend. We gaan in 2011 weer hard aan de slag. Samen met Gerben Hettinga – mijn mede-bestuurder bij Value8 – en het hele team. Aan de slag om interesante investeringskansen te benutten, om groeiende bedrijven te ondersteunen en – indien mogelijk – naar de beurs te brengen. Tevreden constateren wij dat zowel aantal als kwaliteit van de investeringsproposities hoger liggen dan een jaar geleden.
2010 was voor Value8 een uitstekend jaar, waarin de in 2009 gestelde middellange termijndoelstelling van tenminste 2 euro winst per aandeel kon worden behaald (prognose 15 november 2010: 2,00 – 2,30 euro). De vooruitzichten voor 2011 zijn eveneens prima. Wij verwachten een verdere uitbreiding van de portefeuille en een voortgaande groei van het eigen vermogen.
Voor 2011 wensen wij u en uw naasten een goede gezondheid toe en veel geluk. Welzijn boven welvaart. En daarnaast ook overigens een voorspoedig 2011!